Artesia se predstavi

Po letih izkušenj s startupi, projektnim vodenjem in delom za večja slovenska IT podjetja sta Jan in Alja leta 2007 ustanovila podjetje Artesia. To je strankam, med katerimi so bili Tehnološki park Ljubljana, Telekom Slovenije, RTV Slovenije in manjša podjetja, pomagalo orati ledino novih tehnologij – od uporabe družbenih medijev prek skupnosti v virtualni resničnosti in prvih mobilnih aplikacij na pametnih telefonih.

Pridobivanje novih produktnih izkušenj

Po petih letih delovanja sta se ustanovitelja odločila, da pridobita nove izkušnje na področju podjetništva in produktnega razvoja. Jan je prevzel področje inovacij v podjetju NIL, v okviru katerega je pomagal vzpostaviti inovacijski proces, pomagal pri štartu pol ducata produktov. Najbolj obetavnega od njih je skupaj s podjetjem NIL spremenil v Storesense, startup za analitiko premikanja uporabnikov v trgovinah in sejmih. Startup je prejel investicijo angleškega kapitala in pridobil prve stranke, preden mu je po nekaj letih zmanjkalo delovnega kapitala.

Alja je naprej leta 2012 pomagala pri postavitvi podjetniškega pospeševalnika TSstartup, leto kasneje se je pridružila hardverskem startupu CubeSensors. Startup je na tisoče pametnih kock za spremljanje kakovosti bivanja prodal v 50-tih državah po celem svetu. V času svojega delovanja je startup pridobil domačo investicijo, več tujih nagrad ter svoj razvoj deloma pokril tudi s pomočjo množičnega financiranjem (crowdfunding). Po štirih letih delovanja je startup prevzelo angleško podjetje.

Leta 2017 sta se oba pridružila projektu Cofoundit, ki je nameravalo postaviti distribuiran inkubator za startupe. Podjetje je po uspešnem zbiranju sredstev v pol leta zraslo od 5 na 60 zaposlenih v petih državah, ocenilo prek 500 podjetniških pobud z vsega sveta in dvajsetim pomagalo pri produktni strategiji in strategiji prodora na trg, preden je po zaključku blockchain mrzlice zaprlo vrata in vrnilo zbrana sredstva imetnikom žetonov.

V vsem tem času sta Jan in Alja svoje znanje delila na raznovrstnih predavanjih in delavnicah, tako kot predavatelja in mentorja kot organizatorja. Alja je v Sloveniji začela z organizacijo brezplačnih programerskih delavnic za ženske (Rails Girls, Django Girls), so-ustanovila programersko skupino CodeCatz, ki je bila nominirana za Delovo osebnost leta 2014 ter kot mlada svetovalka podpredsednice Evropske komisije Neelie Kroes zagnala in dve leti vodila projekt Evropski teden programiranja, ki je s podporo Evropske komisije in večjih mednarodnih IT podjetij leta 2018 dosegel že 2,7 milijona udeležencev v 70-tih državah.

Artesia znova zaživi

Leta 2019 sta Jan in Alja ponovno združila moči v podjetju Artesia. Edinstvene izkušnje s področja razvoja rešitev, dela z vsemi vlogami v podjetju, gradnje učinkovitih ekip in dela s podjetji vseh vrst – od nekaj tednov starih startupov do multinacionalk – in od izdelkov za potrošnike do storitev za velika podjetja, lahko sedaj pomagajo tudi vam. V svoje projekte po potrebi vključita dodatne strokovnjake z različnih področij, s katerimi sta se spoznala v preteklem desetletju.

Soustanovitelja

Jan Isaković

Janov fokus je stik med tehnologijo in trgom: kako razmišljati o novih produktih, jih osmisliti, ustvariti, predstaviti in seveda prodati. Svoj prvi produkt, založniško platformo, je ustvaril leta 1998, prvemu start-up podjetju pa se je pridružil leta 2003. Do danes je delal z ducati podjetij, od startupov do multinacionalk, in predaval doma in v tujini.

LinkedIn

Alja Isaković

Alja se posveča predvsem človeški komponenti digitalnih produktov. Podjetniške in produktne izkušnje je nabirala v različnih startup podjetjih, vključno s hardverskim startupom na področju interneta stvari. Kljub navdušenju nad tehnologijo pri svojem delu išče načine, kako tehnološke rešitve približati dejanskim potrebam uporabnikom, tako preko odgovornega razvoja in učinkovite uporabniške izkušnje kot komuniciranja. Poleg tega je organizirala in razvila že več brezplačnih programerskih delavnic ter ustanovila in dve leti vodila projekt Evropski teden programiranja, saj tehnološko pismenost smatra kot ključno veščino in izziv informacijske družbe.

LinkedIn